Advertisement
www.petz.ro
alt site despre animale de companie
 
Crescatorie caini de rasa
www.interpet.ro
 
www.animale.ro
unul dintre cele mai complete site-uri despre animale
 
Canisa Interpet
 
Cum hranim corect cainele

Cum hranim corect cainele

 • Care este cantitatea de hrana necesara pentru o pisica/un caine
In primul rand ca la orice produs pornim de la indicatiile de pe ambalaj. Nu este sufficient insa. Foarte multi producatori iau in considerare un caine cu un regim normal (adica redus) de activitate. In plus, in lupta comerciala producatorii sunt tentati sa-I atribuie veleitati si digestibilitati mai mari decat cele reale, asa ca in general indicatiile de pe produs sunt subdimensionate. Totusi ele pot fi o baza de plecare. Cantitatea de hrana trebuie atent dimensionata in fuctie de starea fiziolgica, regimul de miscare si temperatura mediului ambiant. Un Dobermann tinut afara iarna are un necesar alimentar dublu fata de cel din timpul  verii. O catea gestanta mananca doar putin mai bine ca una negestanta – 20 40% in plus, pe cand o catea lactanta consuma de 2-3 ori ratia unei catele aflate in repaos fiziologic. De aceea trebuie sa luam legatura cu medical veterinary pentru a stabili si eventual modula ratia alimentara a cainelui nostru.
 • Care sunt elementele esentiale pe care ar trebui sa le contina hrana ideala
Putem considera trei mari categorii – nutrienti (proteine, lipide si glucide – in ordinea importantei), vitamine si minerale. Un lucru este cert: Exista un for mondial care stabileste necesarul minim si recomandat pentru toti nutrientii in functie de varsta, stare fiziologica,etc. Toti producatorii de hrana procesata trebuie sa le respecte. Diferenta consta in ingrediente, biodisponibilitatea lor, calitatea acestora, modul de extrudare, continutul in conservanti, calitatea ambalajului. O hrana ideala ar trebui sa contina ingrediente de cea mai buna calitate, proaspete si identificabile, bine mixate si extrudate, corect ambalate.
 • Ce nu ar trebui sa contina
Hrana pentru caini nu ar trebuie sa contina gluten – cu demonstrate “calitati” alergogene si declansatoare de intolerante digestive, hidrolizate proteice cu origine necunoscuta, lipide de origine animala in pericol de oxidare. Din punct de vedere al alimentatiei cat mai naturale ar trebui ca macar o parte dintre vitamine sa nu fie produse prin biosinteza chimica, De asemenea continutul de conservanti si antioxidanti sa fie redus la un minim necesar.
 • Cum administram corect hrana
In primul rand hrana nu trebuie lasata permanent a indemana animalului. Doua mese pe zi sunt suficiente. La cateii tineri chiar  trei mese iar la animale obeze o masa pe zi..Hrana uscata curate dintii, se administreaza usor si se autodozeaza. Totusi “fura” doua ore pentru hidratare ceea ce uneori conteaza. Animalelor slabe, cu afectiuni digestive, foarte batrane, cainilor de talie foarte mica – este bines a le administram cu predilectie hrana umeda.
 • Cand sunt necesare suplimentele alimentare
In general hrana speciala – in special cea superpremium este completa nutritiv. Totusi in conditii fiziologice speciale – gestatie, lactatie, convalescenta, efort intens, temperaturi extreme, senescenta - trebuie sa administram diferite suplimente minerale, vitaminice sau nutritive. Si in anumite situatii patologice se impun suplimente ca de exemplu glicozamine in artropatii.
 • Care este greutatea optima a unui caine

Greutatea optima a unui caine poate fi stipulata in standardul rasei si/sau de catre un medic veterinar. Nu sunt necesare calcule complicate, e suficient bunul simt si/sau experienta unui profesionist.

 • Rasa, nivelul de activitate influenteaza modul de hranire
In general necesarul caloric pe kilogramul de caine viu este invers corelat cu greutatea corporala. Cainii de talie mica au consum si pierderi energetice in general mai intense. Din acest motiv acestia reclama o hrana mai concentrata.  Sunt rase mai active cu un necesar caloric mai mare. Sunt rase cu par scurt la care necesarul caloric iarna cateodata nici nu poate fi procesat de tubul digestiv (ex Dobermann, Boxer). Sunt rase “primitive”  - cei din grupa a 9-a, care sunt mai eficienti digestiv. Huskies, Shar Pei, Chow Chow, Akita Inu - sunt exemple de caini care au un necesar alimentar mai redus decat caini de aceeasi talie (din rasele brahicefalice de exemplu). Se pare ca originea mai veche a acestora, ii fac sa aiba sisteme de digestie si metabolice mult mai eficiente. 

Hranirea corecta a cateilor

 • Ce tip de hrana este necesar unui catelus de la nastere pana cand implineste un an
Cateii trebuie sa manance o hrana mai bogata in proteine, vitamine si minerale fata de un caine adult. Pentru asta exista hrana de tip Junior. De asemenea trebuie sa inceapa cu conserve sis a continue apoi cu hrana uscata. Hrana uscata inmuiata e mai digestibila iar cea administrate ca atare e mai buna pentru dinti si gingii.
 • Exista o compozitie speciala care ajuta catelul sa-si dezvolte sistemul imunitar

Mai nou, hrana pentru caini contine si vitamina C - imunostimulatoare – foarte instabila in amestec cu alte componente nutritive, vitamina care pana recent nu era adaugata din cauza reducerii perioadei de valabilitate a produsului finit. In prezent exista la majoritatea producatorilor tehnologia ingobarii acidului ascorbic in microcapsule mai stabile – pastrand-o disponibila mai mult timp. Aceasta vitamina foarte necesara omului si cobaiului e mai putin necesara cainelui adult care are capacitatea de a o sintetiza intr-o oarecare masura. Cateii in crestere zic mersi insa pentru vitamina C, sistemele lor de biosinteza nefiind maturate inca

 • Ce oferim cateilor a caror mama nu are destul lapte
Exista substituenti de lapte – cea mai buna solutie. Exista si lapte praf fara lactoza – mai scump si mai greu de dozat. De asemenea daca nu le avem la indemana se poate substitui laptele cu galbenus de ou crud, administrat cu seringa de la 2 pana la 4 mililitri de una – doua ori pe zi.
 • Cum alegem hrana imediat dupa intarcare
Sfatul medicului, al nutritionistului sau al chinotehnistului conteaza. Si bugetul conteaza. Trebuie sa tinem minte insa ca varianta cea mai  potrivita este hrana de calitate – premium adica. Si nu neaparat produsele care au prezenta sustinuta in media cu reclame, sunt cea mai buna valoare pentru bani. Noi platim reclama – care – atat cat e informatie – merita. Mai mult nu.
 • Cat timp dureaza o masa si ce cantitate se consuma  
O masa trebuie sa dureze 2-3 minute. Ce ramane trebuie luat – inseamna ca fost administrat in exces. La ratia urmatoare se va modula cantitatea. 
 • Daca nu ii administram o hrana corecta, cum poate fi afectat cainele cand va atinge maturitatea.
Cainele va putea fi obez din tinerete, segmentele osoase mai scurte – in special la nivelul membrelor anterioare. Excesul de fosfor (carne, cereale) poate duce la hiperparatiroidism, demineralizare osoasa si in consetinta curburi ireversibile.
 • Cantitatea incorecta de hrana poate favoriza aparitia unor boli
Excesele alimentare pot duce la pancreatita, enterite cornice, obezitate si chiar dermatopatii.
 • Cu ce sa NU hranim catelul

Se contraindica dulciurile, in o oarecare masura carnea si grasimea de porc.

 
< Prev   Next >
 

Cazuri la Univet

test
test pagina adaugare caz
 
Dirofilarioza canina

 

Sample Image
a devenit o afectiune foarte frecvent intalnita. Ea este produsa de viermele filarial (ca firul de ata) Dirofilaria immitis care traieste
 in arterele pulmonare (vasele sangvine care pornesc de la inima spre pulmoni) la majoritatea cainilor infectati.
Read more...